Σάββατο 9 Μαΐου 2009

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ (7 ΜΑΪΟΥ)

18 Φλορεάλ του έτους II. (Μα τι τσαμπουνάει πάλι αυτός;) Συγγνώμη, εννοώ: 7 Μαΐου 1794. 

Βρισκόμαστε στη Γαλλική Επανάσταση και όλη η Γαλλία βρίσκεται υπό αθεϊστική κατοχή… Ναι, όλη. Γιατί; Επειδή, η κοινωνία του 1794 έχει αρχίσει να σιχαίνεται τον χριστιανισμό που εδώ και 15 αιώνες κλέβει του Γαλάτες, και μετά Φράγκους, και μετά Φραντσέζους. Παλιά, στο Μεσαίωνα, η θρησκεία ήταν σημαντικότερη και από το κράτος ή τον βασιλιά. Με την εμφάνιση του Προτεσταντισμού (αρχές 16ου αιώνα) και την κρίση την Εκκλησίας και πολλές άλλες κοσμογονικές αλλαγές, η απόλυτες μοναρχίες της Ευρώπης βάζουν τη θρησκεία σε μια γωνιά να κάθεται φρόνιμα και να ακούει σαν καλό παιδί τον βασιλιά. Αλλά τώρα έχουμε Επανάσταση· τώρα έχουμε «Κάτω ο Βασιλιάς!» και «Κάτω οι παπάδες που τον στηρίζουν!». Αποτέλεσμα: οι πιο εξτρεμιστές επαναστάτες (όλοι τους άθεοι) μπουκάρουν σε ναούς και επισκοπές, τα κάνουν γιάμπαλο και κηρύσσουν τους ανωτέρω χώρους σημεία λατρείας του Λόγου. Όμως ο απόλυτος άρχων της κατάστασης, ο τρομερός Robespierre, αφεντικό της Επιτροπής Κοινής Σωτηρίας, διαφωνεί κάθετα με την πλήρη κατάργηση της θρησκείας. Προτιμάει μια δημοκρατική, «θεϊστική» και παιδαγωγική θρησκεία: την Λατρεία του Ανωτάτου Όντος. Δεν ξέρουμε τι Ον είναι αυτό, ούτε και μας ενδιαφέρει, επειδή δεν ασχολείται και πολύ με τη μοίρα μας. Για αυτό, αυτή η θρησκεία είναι «νατουρέλ», της φύσεως, και οι χριστιανικές εορτές αντικαθίστανται από εορτές «ρεπουμπλικανικές», της Δημοκρατίας, που μαθαίνουν στον Πολίτη τι είναι Φιλία, Αδελφότητα, Ευτυχία και άλλα τέτοια αφηρημένα. Με διάταγμα του Robespierre, λοιπόν, η Εθνοσυνέλευση υιοθετεί επισήμως αυτήν την Λατρεία στις 7 Μαΐου 1794 (18 Φλορεάλ του έτους II, με το ρεπουμπλικανικό ημερολόγιο). Και ο κλήρος μένει… άκληρος· όχι σαν σήμερα που έχει λίμνες και οικόπεδα με θέα…

Άιντε, ζήτω η Επανάσταση!   

Κείμενο του ΘΕΡΣΙΤΗ 

1 σχόλιο:

Black Sheep είπε...

TO BLOG ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΑΛΛΟΝ ΑΕΡΑ ΜΕ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΘΕΡΣΙΤΗ.... ΕΧΩ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

και μια προπωπικη αποψη:

Η ελλειψη ιστορικης παιδειας των σημερινων ανθρωπων ειναι ενα βασικο στοιχειο που συντελει στην διαμορφωση αυτων των μετεωρων οντοτητων που πνιγονται στο χαος της σημερινης κοινωνιας. δλδ θεωρω οτι λειπουν οι βασεις που οι σημερινοι ανθρωποι θα μπορουσαν να ΣΤΑΘΟΥΝ και να ΚΡΙΝΟΥΝ σωστα το ποιον τους και ολοκληρη την κοινωνια. Ετσι κατανταμε (βαζω ενοειται και τον εαυτο μου μεσα, γιατι οπως φαινεται και απο το κειμενο που γραφω ειμαι και γω ελαχιστα ή εστω λανθασμενα μορφωμενος, αν και εχω περασει ολη μου τη ζωη σε αιθουσες και θρανια) αυτα τα αβουλα κενα οντα, πιστοι υπηκοοι του συστηματος, που συντηρουν την σαπια, αχρωμη, ανουσια κλπ σημερινη κοινωνικη κατασταση.

υ.γ. και ομως δεν πασχω απο καταθλιψη!!

ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΑΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΩΣ ΕΔΩ, ΠΩΣ ΘΑ ΒΑΔΙΣΟΥΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΜΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ???

Δημοφιλείς αναρτήσεις