Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Έκθεση σύγχρονης τέχνης... του Konstantin Fischer

Την Πέμπτη, 29 Μαρτίου εγκαινιάζεται στην Πύλη Sαbbionara των Χανίων έκθεση του Γερμανού καλλιτέχνη Konstantin Fischer με μία μεγάλη διαδραστική εγκατάσταση που έχει τον τίτλο HOSTAGES (Όμηροι).


Το θέμα της εγκατάστασης είναι το αμερικανικό στρατόπεδο του Guantanamo στην Κούβα, από το οποίο, ως γνωστόν, έχουν περάσει μέχρι σήμερα συνολικά 775 κρατούμενοι. Το έργο έχει μνημειακό χαρακτήρα και αποτελείται από 3 μέρη:

Tο πρώτο μέρος αποτελείται από 25 multiples με υποθετικά πορτραίτα κρατουμένων του Guantanamo συν 750 φωτογραφίες αυτών των πορτρέτων. Το σύνολο έτσι των πορτρέτων, πρωτοτύπων και φωτογραφιών, είναι 775, όσος είναι και ο αριθμός των ανθρώπων που έζησαν στο στρατόπεδο του Guantanamo από τότε που αυτό ιδρύθηκε.

Το δεύτερο μέρος της εγκατάστασης απαρτίζεται από 25 multiples με ηλεκτροφόρα καλώδια πάνω σε ξύλο που παραπέμπουν στα βασανιστήρια που γίνονται η γινόντουσαν στο Guantanamo, συν 750 φωτογραφίες αυτών των multiples. Το τρίτο μέρος αποτελείται από 25 τσιμεντένια multiples με αγκαθωτό συρματόπλεγμα που παραπέμπουν στο γεγονός ότι δεν ξέρουμε αν δεν υπάρχουν κάπου αλλού και άλλα στρατόπεδα με κρατούμενους που παραμένουν άγνωστα στην κοινή γνώμη.


Το διαδραστικό μέρος της έκθεσης θα περιλαμβάνει "καρτ ποστάλ" των εκτιθέμενων έργων με μία έκκληση προς τον Πρόεδρο Ομπάμα να διερευνηθεί το θέμα του κατά πόσον ο τρόπος ύπαρξης και λειτουργίας του στρατοπέδου του Guantanamo ανταποκρίνεται στις βασικές αρχές των δυτικών κοινωνιών, σύμφωνα με τις οποίες κάθε κατηγορούμενος έχει πρόσβαση στο κράτος δικαίου, χρήση νόμιμων μέσων και λοιπά. Αυτές τις καρτ ποστάλ οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούν να τις υπογράψουν και να τις στείλουν στον πρόεδρο της Αμερικής.


Η βασική ιδέα της εγκατάστασης ΟΜΗΡΟΙ, που είναι ότι η ύπαρξη παρόμοιων στρατοπέδων σημαίνει από μέρους των δυτικών κοινωνιών την αυτοκατάργησή τους, εφόσον οι ίδιες αναιρούν τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες χτίστηκαν, τις αρχές του ευρωπαικού Διαφωτισμού, είναι και μία ιδέα που διέπει γενικότερα και άλλες δραστηριότητες του Γερμανού καλλιτέχνη ο οποίος ζει στα Χανιά εδώ και 20 χρόνια. Ο Κωνσταντίνος, που έχει αναπτύξει σημαντική κοινωνική και πολιτιστική δράση με τη δημιουργία βιβλιοθηκών και εικαστικών εκθέσεων, είχε βοηθήσει πριν μερικά χρόνια 22 Χανιώτες, πρώην σκλάβους στα ναζιστικά στρατόπεδα εργασίας, από τους ελάχιστους που είχαν καταφέρει να επιζήσουν, να συμπληρώσουν τα αιτήματα αποζημίωσης από το γερμανικό κράτος για τα όσα δεινά υπέστησαν.


Η διαδικασία κατασκευής των ΟΜΗΡΩΝ κράτησε 2 χρόνια κι ήταν για τον δημιουργό της πολύ ψυχοφθόρα όπως λέει ο ίδιος. Ο λόγος: του έφερνε στο νου τα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης του β παγκόσμιου πόλεμου και την συμπεριφορά των Γερμανών σχετικά με την ύπαρξή τους. «Με ενοχλεί αφάνταστα ότι σχεδόν όλοι Γερμανοί μου μετά τον πόλεμο προσπαθούσαν να πείσουν τον κόσμο ότι δεν γνώριζαν τίποτα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα εκατομμύρια που υπέφεραν εκεί», λέει ο Κωνσταντίνος.



Ο παραλληλισμός μεταξύ των γερμανικών στρατοπέδων και του Γκουαντάναμο είναι προφανής. Και τότε και τώρα όλοι "ξέρουμε", και τότε και τώρα μια ένοχη σιωπή καλύπτει το ανεπιθύμητο θέμα.



Σκηνές από την διαδικασία κατασκευής των ΟΜΗΡΩΝ υπάρχουν στο ντοκιμαντέρ του Νίκου Λυγγούρη "Ξύπνησε ο Σουλτάν Αχμέτ", ένα 63λεπτο πορτραίτο του Κωνσταντίνου Φίσερ που είχε την πανελλαδική του πρεμιέρα στις 11 Μαρτίου στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και την Χανιώτικη πρεμιέρα του στις 26 Μαρτίου στον Κινηματογράφο ΑΤΤΙΚΟΝ στα πλαίσια ενός αφιερώματος στις ταινίες του Νίκου Λυγγούρη από το Κέντρο Γκαίτε Χανίων. Το ντοκιμαντέρ αυτό θα προβληθεί κάποια στιγμή προσεχώς και στην ΕΤ1.



Εδώ ο Νίκος Λυγγούρης βοηθάει τον Κωνσταντίνο να στήσει την έκθεση.












ο Κωνσταντίνος στήνει την έκθεση και όπως πάντα αγχώνεται μην του ξεφύγει τίποτα.


.
































































Τελικά όλα πήγαν τέλεια και το αποτέλεσμα είναι κάτι που αξίζει να το δεις.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις